Onko turvalasi kestävää?

Mikä on turvalasi?

Turvalasi on erityisesti suunniteltu lasityyppi, joka tarjoaa lisääntynyttä turvallisuutta ja kestävyyttä verrattuna tavalliseen lasiin. Turvalasia käytetään laajasti eri kohteissa, joissa tarvitaan lisäsuojaa ja turvallisuutta, kuten rakennuksissa, ajoneuvoissa ja julkisissa tiloissa.

Turvalasi voi olla joko karkaistua tai laminoitua lasia. Karkaistu lasi on lämpökäsiteltyä, mikä tekee siitä huomattavasti kestävämpää kuin tavallinen lasi. Laminoitu lasi puolestaan koostuu kahdesta tai useammasta lasikerroksesta, jotka on yhdistetty toisiinsa elastisella muovikalvolla. Tämä rakenne estää lasinsirpaleiden leviämisen rikkoutuessa.

Turvalasin koostumus ja rakenne

Karkaistu turvalasi valmistetaan kuumentamalla lasi noin 600-650 asteeseen ja jäähdyttämällä se nopeasti. Tämä prosessi luo lasin pintaan puristusjännityksen ja sisälle vetojännityksen, mikä tekee siitä erittäin kestävän mekaanista rasitusta vastaan. Karkaistu lasi murenee rikkoutuessaan pieniksi, tylpiksi muruiksi, mikä vähentää loukkaantumisriskiä.

Laminoitu turvalasi koostuu kahdesta tai useammasta lasikerroksesta, jotka on yhdistetty toisiinsa elastisella muovikalvolla, kuten PVB (polyvinyylibutyraali). Tämä rakenne pitää lasinsirpaleet kiinni kalvossa rikkoutuessaan, estäen sirpaleiden leviämisen ja tarjoten lisäturvallisuutta. Laminoitua lasia voidaan myös valmistaa karkaistuna, jolloin se yhdistää molempien lasityyppien edut.

Turvalasin kestävyyden testaus

Turvalasin kestävyyttä testataan useilla eri menetelmillä, jotta varmistetaan sen soveltuvuus erilaisiin käyttökohteisiin. Yksi yleisimmistä testeistä on iskunkestävyystesti, jossa lasiin kohdistetaan voimakas isku tietyllä energiamäärällä. Tämä testi simuloi todellisia olosuhteita, joissa lasi voi altistua iskuille.

Toinen tärkeä testi on taivutuskestävyystesti, jossa lasiin kohdistetaan taivutusvoima, kunnes se murtuu. Tämä testi mittaa lasin kykyä kestää mekaanista rasitusta. Lisäksi laminoidun lasin tapauksessa testataan myös muovikalvon kykyä pitää lasinsirpaleet kiinni rikkoutuessaan.

Turvalasin käyttökohteet

Turvalasia käytetään laajasti eri kohteissa, joissa tarvitaan lisäsuojaa ja turvallisuutta. Yleisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi:

  • Rakennusten ikkunat ja ovet
  • Lasikaiteet ja parvekkeet
  • Julkiset tilat, kuten kauppakeskukset ja lentokentät

Turvalasin käyttö näissä kohteissa parantaa turvallisuutta ja vähentää loukkaantumisriskiä. Lisätietoa lasityypeistä ja niiden käyttökohteista löydät sivuiltamme.

Turvalasi vs. tavallinen lasi

Turvalasi eroaa tavallisesta lasista monin tavoin. Ensinnäkin, turvalasi on huomattavasti kestävämpää ja turvallisempaa. Karkaistu turvalasi kestää mekaanista rasitusta ja rikkoutuessaan murenee pieniksi, tylpiksi muruiksi, mikä vähentää loukkaantumisriskiä. Laminoitu turvalasi puolestaan pitää lasinsirpaleet kiinni elastisessa muovikalvossa rikkoutuessaan, estäen sirpaleiden leviämisen.

Tavallinen lasi on herkempi rikkoutumaan ja rikkoutuessaan se muodostaa teräviä sirpaleita, jotka voivat aiheuttaa vakavia loukkaantumisia. Tästä syystä turvalasi on suositeltava valinta kohteisiin, joissa tarvitaan lisäsuojaa ja turvallisuutta.

Miten valita oikeanlainen turvalasi?

Oikeanlaisen turvalasin valinta riippuu käyttökohteesta ja sen vaatimuksista. Ensimmäinen askel on selvittää, millaista turvalasia kohteessa tarvitaan. Esimerkiksi, jos kyseessä on lasikaide, kannattaa valita karkaistu tai laminoitu turvalasi, joka kestää mekaanista rasitusta ja tarjoaa lisäturvallisuutta.

Toinen tärkeä tekijä on lasin paksuus. Karkaistua turvalasia on saatavilla eri paksuuksissa, yleensä 4-19 mm. Laminoidun lasin paksuus riippuu käytettävien lasikerrosten määrästä ja niiden paksuudesta. On myös tärkeää ottaa huomioon lasin optiset ominaisuudet ja mahdolliset erityisvaatimukset, kuten äänieristys tai heijastamattomuus.

Lasimyynnin turvalasi

Lasimyynti tarjoaa korkealaatuisia turvalaseja, jotka valmistetaan mittojesi mukaan. Meidän turvalasimme ovat kestäviä ja turvallisia, ja ne soveltuvat moniin eri käyttökohteisiin. Karkaistu turvalasi on erinomainen valinta kohteisiin, joissa tarvitaan mekaanista kestävyyttä, kuten suihkuseinät, kaidelasitukset ja parvekelasitukset.

Laminoitu turvalasi puolestaan tarjoaa lisäturvallisuutta, koska lasinsirpaleet pysyvät kiinni elastisessa muovikalvossa rikkoutuessaan. Tämä tekee laminoidusta lasista ihanteellisen valinnan esimerkiksi lasikaiteisiin ja äänieristyslasituksiin.

Lasimyynti tarjoaa myös erikoislaseja, kuten tulenkestävää borosilikaattilasia, heijastamatonta lasia ja kemiallisesti karkaistua lasia. Näiden erikoislasien avulla voimme tarjota ratkaisuja monenlaisiin tarpeisiin ja vaatimuksiin. Meidän tuotantotehtaamme ja näyttelytilamme sijaitsevat Vantaan Tikkurilassa, ja palvelemme asiakkaita kautta maan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit