2D mallinnus ja digitointi

Olemme kuvanneet ja digitoineet mitä erilaisimpia kohteita; pöytien laseja, kaidelaseja, takan eduslaseja, peilejä, työkoneiden laseja, veteraaniautojen sivulaseja, veneiden laseja jne jne. Käytössämme on kalibroitu kamera – objektiiviyhdistelmä sekä digitointiohjelma, joiden avulla voimme 2D mallintaa kohteen digitaaliseen muotoon mittatarkasti. Kuvaus onnistuu vaikkapa antiikkipöydän monimutkaisista muodoista tai kaide- / takaneduslasien vaneri-/pahvi sabluunoista. 2D mallinnus on mahdollista tehdä joko sabluunan avulla (alempana ohjeita sabluunan tekoon) tai pöydän kannen, peilin kehyksen tai vanhan autonlasin avulla. Olemme myös digitoineet vanhoista osin rikkoutuneista laseista etsatut tai hiekkapuhalletut kuviot, jonka jälkeen on mahdollista tilata uusi vastaavasti kuvioitu lasi rikkoutuneen tilalle ks kuva alla. Digitoinnin jälkeen tiedoston avulla voidaan joko leikata meillä suoraan  vesileikkurilla valmis tuote tai kun tarvitaan hiottuja kaarevia reunoja voimme toimittaa DXF/DWG-tiedoston valmistajalle, jolla on on tarpeeseen sopivat työstökoneet.

Alla muutamia 2D mallinnettuja ja digoituja kohteita.

Porras kaidelasin 2D-mallinnus ja digitointi Takan eduslasin 2D-mallinnus vanhan peltisuojan avulla Työkoneen lasin mallinnus Veteraaniauton sivulasin digitointi 2D-mallinnus erikoislasille Kaidelasin 2D-mallinnus Peilin- 2D-digitointi Peilin 2D-mallinusKoristekuvio lasin 2D digitontiMittaritaulun 2D-mallinnus ja digitointi

Millainen on hyvä sabluuna / digitointimalli?

Materiaali, yleiset ohjeet

Hyvä materiaali on suorana pysyvää, MDF-, HDF-levyä tai vastaavaa materiaalia, joista saa hyvän mallin. Jos teet mallin pahvista, paksummasta paperista ÄLÄ taittele mallia vaan rullaa se rullalle. Taiteltua mallia on todella hankala saada oikenemaan kuvausta varten. Kuvauksessa pienetkin taitokset aiheuttavat helposti virhettä digitointiin. Vältä ohutta paperia juuri tuon suoraksi saamisen ongelman vuoksi.

Mitä mittatarkempi ja siistimpi malli on sitä parempaan lopputulokseen 2D digitoinnissa päästään. Digitoinnin yhteydessä pääsääntöisesti luotetaan malliin, jolloin jos siinä on virheitä ne kopiotuvat lopputulokseenkin. Tästä esimerkkinä lopussa oleva kuva erään sabluunan reunasta kun kuva suurennetaan ruudulla digitoinnin yhteydessä.

Kaidelasit

Hyvän mallin saa tehtyä joko MDF, HDF levystä tai vastaavasta ohuesta levystä. Näistä levyistä on kohtullisen helppo työstää esim. kaidelasia vastaava kiinnitysreikineen sekä mahdollisine porraskoloineen jne. Ylläolevissa kuvissa hyviä esimerkkejä hyvin toteutetuista kaidemalleista. Huomaa, että esim. reikien paikoissa saattaa tulla pientä heittoa, joten ilmoita reikien koot siten, että niissä on hieman liikkumavaraa.

Peilit

Peilin vanha taustalevy on yleensä hyvä sabluuna. Tässä yhteydessä tulee aina huomioida ns. katselusuunta, ettei kuviota tule vahingossa digitoitua takapuolelta katsottuna, jolloin peili ei mahdollisesti sovi paikoilleen. Merkitse siis epäsymmetrisen peilin sabluunaan peilipuolen merkintä. Digitointi tulee peilin osalta tehdä aina peili- / katselusuuntaan. Jos haluat auton kuperan sivupeilin lasin, tuo siitä valmis muotoon leikattu pahvimalli.
Siitä on uusi peili nopeasti tehtävissä käsin ilman mitään digitointia.

Pöytä- ym. mallit

Jos malli on piirretty esim. pöydän kannen mukaan pahville tms. älä leikkaa turhaan sabluunaa viivojen mukaisesti. Leikkauslinjaa ei kuitenkaan tahdo saada tasaiseksi. Jätä siis pahvia, paperia, levyä ääriviivojen ulkopuolelle, ehjää piirtolinjaa on huomattavasti helpompi seurata digitoinnin yhteydessä. Käytä ohutta kynää ääriviivojen merkitsemiseen. Näissä tapauksissa digitointi tehdään yleensä viivan sisäreunan mukaisesti. Lopuksi yleensä vähennetään 1mm mitoista, jotta lasi jää hieman pöytäpinnan sisään.

Onko sinulla jokin yksilöllinen lasituote, joka pitäisi valmistaa vanhan lasin mukaan tai mallin mukaan? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! 2D-mallinnus tarvittaessa nopeallakin aikataululla.