Erikoislasit 2D mallinnus ja digitointi

2D mallinnus ja digitointi

Joka tilaan

Korkea laatu

Olemme kuvanneet ja digitoineet mitä erilaisimpia kohteita: pöytien laseja, kaidelaseja, takan eduslaseja, peilejä, työkoneiden laseja, veteraaniautojen sivulaseja ja veneiden laseja. Käytössämme on kalibroitu kamera – objektiiviyhdistelmä sekä digitointiohjelma, joiden avulla voimme 2D mallintaa kohteen digitaaliseen muotoon mittatarkasti. Kuvaus onnistuu vaikkapa antiikkipöydän monimutkaisista muodoista tai kaide- ja takaneduslasien vaneri-/pahvisabluunoista. 2D mallinnus on mahdollista tehdä joko sabluunan avulla (alempana ohjeita sabluunan tekoon) tai pöydän kannen, peilin kehyksen tai vanhan autonlasin avulla. Olemme myös digitoineet vanhoista, osin rikkoutuneista laseista, etsatut tai hiekkapuhalletut kuviot, jonka jälkeen on mahdollista tilata uusi vastaavasti kuvioitu lasi rikkoutuneen tilalle (ks. kuva alla). Digitoinnin jälkeen voimme leikata suoraan vesileikkurilla valmiin tuotteen tai mikäli tarvitsette hiottuja, kaarevia reunoja, voimme toimittaa DXF/DWG-tiedoston valmistajalle, jolla on on tarpeeseen sopivat työstökoneet.

Alla muutamia 2D mallinnettuja ja digitoituja kohteita.

Millainen on hyvä sabluuna / digitointimalli?

Materiaali, yleiset ohjeet

Hyvä materiaali on suorana pysyvää, MDF- tai HDF-levyä tai vastaavaa materiaalia, josta saa hyvän mallin. Jos teet mallin pahvista tai paksummasta paperista, ÄLÄ taittele mallia, vaan rullaa se rullalle. Taiteltua mallia on todella hankala saada oikenemaan kuvausta varten. Kuvauksessa pienetkin taitokset aiheuttavat helposti virheitä digitointiin. Vältä ohutta paperia juuri tuon suoraksi saamisen ongelman vuoksi.

Mitä mittatarkempi ja siistimpi malli on, sitä parempaan lopputulokseen 2D digitoinnissa päästään. Digitoinnin yhteydessä pääsääntöisesti luotetaan malliin, jolloin jos siinä on virheitä ne kopiotuvat lopputulokseenkin. Tästä esimerkkinä lopussa oleva kuva erään sabluunan reunasta, kun kuva suurennetaan ruudulla digitoinnin yhteydessä.

Kaidelasit

Hyvän mallin saa tehtyä joko MDF- tai HDF-levystä tai vastaavasta ohuesta levystä. Näistä levyistä on kohtuullisen helppo työstää esim. kaidelasia vastaava kiinnitysreikineen sekä mahdollisine porraskoloineen. Ylläolevissa kuvissa hyviä esimerkkejä hyvin toteutetuista kaidemalleista. Huomaa, että esim. reikien paikoissa saattaa tulla pientä heittoa, joten ilmoita reikien koot siten, että niissä on hieman liikkumavaraa.

Peilit

Peilin vanha taustalevy on yleensä hyvä sabluuna. Tässä yhteydessä tulee aina huomioida ns. katselusuunta, ettei kuviota tule vahingossa digitoitua takapuolelta, jolloin peili ei mahdollisesti sovi paikoilleen. Merkitse siis epäsymmetrisen peilin sabluunaan peilipuolen merkintä. Digitointi tulee peilin osalta tehdä aina peili- / katselusuuntaan. Jos haluat auton kuperan sivupeilin lasin, tuo siitä valmis muotoon leikattu pahvimalli.
Siitä on uusi peili helposti valmistettavissa käsin, ilman digitointia.

Pöytä- ym. mallit

Jos malli on piirretty esim. pöydän kannen mukaan pahville, älä leikkaa turhaan sabluunaa viivojen mukaisesti. Leikkauslinjaa ei kuitenkaan saada tasaiseksi. Jätä siis pahvia, paperia, levyä ääriviivojen ulkopuolelle: ehjää piirtolinjaa on huomattavasti helpompi seurata digitoinnin yhteydessä. Käytä ohutta kynää ääriviivojen merkitsemiseen. Näissä tapauksissa digitointi tehdään yleensä viivan sisäreunan mukaisesti. Lopuksi yleensä vähennetään 1mm mitoista, jotta lasi jää hieman pöytäpinnan sisään.

TEKNISET LASIT (muotolasit, mitallistetut lasit, kemiallinen karkaisu)

Teknisillä laseilla tarkoitamme usein varsin pieniä ja monesti huomattavan tiukoilla, jopa 1/10 mm toleransseilla, tehtäviä laseja.
Esimerkiksi:

  • Näkölaseja. Erilaisiin (paine)säiliöihin tulevia tarkkailu- eli näkölaseja. Paineen- ja/tai kuumuudenkestäviä. Valaisinten, kameroiden ym. suojalaseja. Lasilaatu kohteen vaatimusten mukaan.
  • Tulenkestäviä laseja. Tuotemerkit Robax, BOROFLOAT® 33. Tavallista lasia pienemmän lämpölaajenemiskertoimen ansiosta kestävät huomattavasti paremmin korkeita lämpötiloja. Tavallinen lasi n. 90 astetta, karkaistu lasi n. 270 astetta. Borosilikaattilasit 450 astetta.
  • Anti-reflect (AR) heijastamattomia, valoa jopa yli 99% valon aallonpituuksia läpäiseviä laseja. Tuotemerkit AGC Stratobel Clearsight , Pilkington Optiview. Tavallisen lasin valonläpäisy on paksuudesta riippuen vain hieman yli 90%. Suuri syy tähän on, että lasin pinta heijastaa takaisin jopa 8% siihen osuneesta valosta.
  • Antimikrobisia laseja. Antimikrobinen lasi. Suojaa pintoja viruksilta ja bakteereilta.
  • Likaa ja sormenjälkiä hylkiviä pinnoitteita kaikenlaisiin laseihin.
  • Kemiallisesti karkaistuja alumiinisilikaatti- tai Gorilla-laseja, jotka iskujen lisäksi kestävät erinomaisesti naarmuuntumista.
  • Kosketusnäyttölasit

Erikoislasit. Meiltä saat myös kaikkia näitä!

Tulenkestävä borosilikaattilasi (Robax) mm. takkaluukut.
Tulenkestävä Borofloat borosilikaattilasi. Robaxin tulenkestävyys, mutta parempi iskunkestävyys. Voidaan myös karkaista.
Gorilla-lasi. Superkestävä lasi, jota kännyköiden lasit yleensä ovat.
Anti Reflect -lasi. Mm. tauluissa käytetty 2 mm heijastamaton lasi. Meiltä saat myös superheijastamatonta lasia, jonka valonläpäisy on melkein 100%. Tavalliset 4 mm lasit läpäisevät vain n. 90% johtuen siitä, että lasin ulkopinta heijastaa n. 8% valosta pois. Käyttö esim. näyttöjen suojalaseina.

Tarvitsetko apua?

Pyydä tarjous